Keresés
Close this search box.

KEREPESI RENDELŐ

Felnőtt és Gyermek Háziorvosi Rendelő épület átalakítása és korszerűsítése

Felelős tervező  Mészáros Erzsébet

Tervezőtárs  Stiebel Rita, Szepesi János

Munkatárs  Horváth Roberta

Generáltervező  KAAVA

Közreműködő  Studio Stisze

Tartószerkezet  Kenese István (†), Csáki Tibor

Épületgépészet  Stiebel József

Erősáram  Major Péter

Gyengeáram  Nagy Gábor

Tűzvédelem  Báder György

Fotó  Enyedi Attila, Mészáros Erzsébet,

Szepesi János, Varga József Zoltán

   

Megbízó  Főváros X.kerület, Kőbánya

Önkormányzata

Helyszín  Budapest, Magyarország

47°30’14.9″N 19°08’46.6″E

 

Terület  1.210 m2

 

Év  2014 – 2016

Budapest Főváros X.kerület Kőbányai Önkormányzat 2014-ben a Háziorvosi Rendelő épület átalakítását és korszerűsítését tűzte ki célul. A meglévő épület műszakilag erősen elavult állapotban volt, nem felelt meg a hatályos épületszerkezeti, energetikai előírásoknak. A földszint elbontásra került. A meglévő, beépítetlen pinceteret a padlósík süllyesztésével raktár és gépészeti helyiségekké alakítottuk át. A megmaradó mon.vb. pince tartófalakra és a pince feletti nagyméretű TT födémpanelek között, mint adottságot figyelembe véve, kijelölt raszterben új mon.vb. pilléreket helyeztünk el, ezek alkotják az új földszint tartószerkezetét, erre a vázra került rá az új mon.vb. födémlemez. 

Az új földszinti épületrész fő funkciója változatlan maradt: fele részben felnőtt beteg, fele részben beteg és egészséges gyermek ellátás, azonos rendelő számmal. A két rövid homlokzat adja a főbejáratokat. Az alaprajzi elrendezésnél törekedtünk a logikus, átlátható kialakításra. Az épület magjában létrehoztunk egy belső átriumot (kültér), ami természetes fényt juttat a várókba, az üvegfalakkal pedig átlátásokat biztosítottunk. A váróterek belmagasságát könnyűszerkezetes magastetővel kiemeltük és egy-egy felülvilágító sort helyeztünk el. A homlokzatokon anti graffiti bevonatos, táblás szálcement burkolatot használtunk. Az épület hűtését-fűtését a lapostetőn elhelyezett kültéri levegős hőszivattyúk adják, ez a belső térben padló- és mennyezeti leadó felületek formájában jelenik meg. Az épülettel egyidőben annak környezete is felújításra került.

I.díj - "Az anyag természete" Equitone szálcement homlokzatok az építészetben 2016.